Heleen Hartkamp en Hans Kaffener, de nummers 5 en 6 van de lijst GroenLinks-PvdA in Rijssen-Holten houden de woningmarkt al een tijd in de gaten: “In Rijssen-Holten willen alle partijen huizen bouwen. We zijn het erover eens dat die hard nodig zijn voor jongeren en dat deze woningen betaalbaar moeten zijn. Het is belangrijk dat naast het bouwen van starterswoningen, doorstroom wordt gestimuleerd en er meer geclusterde woonvormen voor ouderen komen. Zij moeten immers langer zelfstandig thuis blijven wonen maar hebben soms wel bepaalde ondersteuning in de thuissituatie nodig.”

Woningsplitsing is snelle oplossing

Kaffener: “In de Woonagenda spreken gemeenten en provincie af hoeveel nieuwe woningen er per gemeente bij mogen komen. Vaak willen gemeenten die bouwen, omdat grondexploitatie economisch aantrekkelijk is. Nu bouwmogelijkheden beperkt zijn als gevolg van stikstofnormen, is het interessant woningsplitsing bij bestaande woningen toe te passen. Zo kan in korte tijd de woningvoorraad worden vergroot, omdat er van één bestaande woning meerdere zelfstandige woningen worden gemaakt.”

Elke woning erbij is er één

Hartkamp: “In het buitengebied komt splitsing van boerderijwoningen al vaker voor. Dit trekt nieuwe gezinnen aan en is daarmee goed voor de vitaliteit van een buurtschap. Woningsplitsing kan ook worden toegepast binnen de dorpskernen. Dit door ruimte te bieden aan de verbouw van bestaande panden tot meerdere wooneenheden. In de aankomende raadsperiode willen Hartkamp en Kaffener er bij de gemeente een gewoonte van maken dat woningsplitsing als instrument wordt ingezet. Dit gebeurt nu nog niet of nauwelijks. Elke woning erbij is er één en dat is hard nodig!”

Als het op bouwen aankomt hebben Hartkamp en Kaffener van de GroenLinks-PvdA lijst een aantal belangrijke aandachtspunten voor de beleidsmakers in de aankomede raadsperiode:

Betaalbare huur voorrang op luxe koop

“De bouw van betaalbare huurwoningen moet voorrang krijgen op de bouw van luxere koopwoningen. De gemeente kan hierover prestatieafspraken maken met woningcorporaties. De betaalbaarheid van woningen is zo beter geborgd dan via de vrije sector.”

Bouw energieneutraal

“We zitten midden in een energietransitie. De gemeente moet uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn om aan internationale afspraken te voldoen. Huizen bouw je voor de langere termijn. Het is dus essentieel voor nieuwe bewoners dat hun huis energieneutraal gebouwd wordt. Dit voorkomt dure verbouwingskosten op een later moment.”

Behoud karakteristiek aangezicht

“We moeten ook leren van de fouten die in de jaren ’80 zijn gemaakt met de bouw van woningen en winkels. Destijds is er zonder aandacht voor het behoud van de karakteristieke stijl gebouwd. Met een enorme aantasting van ons stads en dorpsaangezicht als gevolg. Vooral bij het bouwen in het centrum van Rijssen en in het centrum van Holten is aandacht voor het gevelaanzicht belangrijk. De nieuw te bouwen AH in Holten kan daarin al veel goedmaken.”